Author: Zarina El Kabdani

0

Mencari Pasangan dari Maghribi

Setelah saya berkahwin, saya ada mendapat beberapa pertanyaan di Facebook dan juga Instagram tentang pengalaman saya berkahwin dengan pasangan dari Maghribi.  Tak kurang juga yang bertanya tentang pengurusan untuk bernikah, pendapat sama ada patut atau tidak bernikah dan juga sama ada pasangan dari Maghribi baik atau tidak dan sebagainya.  Pada...

0

How to Go to Segovia from Madrid

2017 runs pretty quick and it is already 10th of January today! Subhanallah. We went to Segovia last week on my birthday, yeay! !Alhamdulillah and in this post I will explain how to go to Segovia from Madrid.  I will write a few posts for our Segovia trip though and...

0

Iktibar dari Sejarah Andalusia

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم Musim luruh sedang semarak di Madrid. Di mana-mana kaki ini melangkah, penuh dengan keindahan semulajadi lambang kebesaran Allah. سبحان الله. Sesi dua untuk Semester 1 bagi Program Intensif Bahasa Arab di Islamic Online University sudah bermula 24 November yang lalu. Saya sudah dapat rasakan kepanasan otak...

0

IAP vs LQToronto vs KIBAR

Dalam perjuangan mempelajari bahasa Arab, niat sangat penting sebab bila rasa ‘down’ dan ada bisikan2 yang buat malas nak belajar, cepat2 saya akan kembali kepada niat asal kenapa saya nak belajar bahasa Arab. Niat saya, suatu hari nanti saya akan dapat solat dengan khusyuk kerana saya faham apa yang saya...

0

Jalan Jalan Madrid 2 hari – Bahagian 2

Ini sambungan dari post lepas – Jalan Jalan Madrid 2 hari – Bahagian 1. Hari kedua kawan saya di Madrid, kami keluar dari rumah dalam pukul 10 pagi. Oleh kerana ada masalah membeli tiket tren melalui internet dengan menggunakan kad kreditnya, maka kami terpaksa membeli di kaunter di Stesen Atocha. Pelik,...

0

Jalan Jalan Madrid 2 hari – Bahagian 1

Alhamdulillah, baru2 ni ada seorang kawan baik dari Malaysia datang ke Madrid sendirian. Saya ambil kesempatan untuk memesan barang2 keperluan macam ikan bilis, cili kering, maggi…ahaha..kadang2 ada rasa rindu nak makan maggi jugak. Atas jasa baik kawan ni dapatlah saya makan mi maggi Tomyam-BIG..Alhamdulillah. Jazahallahu khair. Ada dua bag di...

0

Toledo Trip Part 6 – Plaza Zocodover

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم October is here and it means autumn!! The weather has been very pleasant in Madrid. Have been walking around the house for my daily morning-walk of 45 minutes and the temperature is normally around 15 to 18 degrees celcius at 10 in the morning. Some of...

0

Cristo de La Luz Restaurant Review

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم I have been busy with study (taking Diploma in Islamic Studies) and on top of that I recently enrolled for Intensive Arabic 2-years Program on September. Both are offered by Islamic Online University. The Diploma is totally FREE, you do not need to pay anything (donation...

0

Malaysia Independence 2016

Happy Independence Day Malaysia!! It is the 59th year now that Malaysia is independent from colonization. May Allah bless Malaysia with peace and prosperity for years to come. Aamin. Picture: Google Doodle

0

Toledo Trip Part 5 – Mosque in Toledo

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم Continuing from the previous post of Toledo Trip Part 4.. It was finally the time to visit Cristo de la Luz Mosque in Toledo. We walked our way up from Bisagra Gate to Puerta del Sol. Along the way to Puerta del Sol (picture above), I...

0

Toledo Trip Part 4 – Gates and Wall of Toledo

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم Continuing from the previous post of Toledo Trip Part 3.. What should we do next? As we had much time to spend wandering, DH suggested (after checking the map intently) that we walk around the wall of Toledo and at the same time able to check...

0

Kentang Orang Miskin

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم Malu rasanya nak tulis resepi kat sini. Almaklum, saya memang terkenal dengan ke ‘tak’ pandaian memasak sejak dari sebelum berkahwin. Alasannya..banyak belajar untuk skor periksa berbanding tengok cara-cara mak memasak di dapur. Hahaha…alasan sangat. Sebenarnya, kalau dah tak minat macam-macam alasan kita boleh bagi, kan? Hari...