Category: Islam

0

Kisah Jari Telunjuk

Source: Common Wiki. Alhamdulillah. Masih ada udara untuk bernafas. Masih ada hidung dan paru-paru untuk bernafas. Jika hendak dikira nikmat dari Allah sesungguhnya manusia tidak dapat menghitungnya. Manusia sering kufur nikmat Allah. نعوذ بالله من ذلك (Kami berlindung dengan Allah daripada perkara (perkara buruk) tersebut (daripada menimpa kami).) Saya suka dengar...

0

Mencari Pasangan dari Maghribi

Setelah saya berkahwin, saya ada mendapat beberapa pertanyaan di Facebook dan juga Instagram tentang pengalaman saya berkahwin dengan pasangan dari Maghribi.  Tak kurang juga yang bertanya tentang pengurusan untuk bernikah, pendapat sama ada patut atau tidak bernikah dan juga sama ada pasangan dari Maghribi baik atau tidak dan sebagainya.  Pada...

0

Iktibar dari Sejarah Andalusia

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم Musim luruh sedang semarak di Madrid. Di mana-mana kaki ini melangkah, penuh dengan keindahan semulajadi lambang kebesaran Allah. سبحان الله. Sesi dua untuk Semester 1 bagi Program Intensif Bahasa Arab di Islamic Online University sudah bermula 24 November yang lalu. Saya sudah dapat rasakan kepanasan otak...

0

IAP vs LQToronto vs KIBAR

Dalam perjuangan mempelajari bahasa Arab, niat sangat penting sebab bila rasa ‘down’ dan ada bisikan2 yang buat malas nak belajar, cepat2 saya akan kembali kepada niat asal kenapa saya nak belajar bahasa Arab. Niat saya, suatu hari nanti saya akan dapat solat dengan khusyuk kerana saya faham apa yang saya...

0

Toledo Trip Part 5 – Mosque in Toledo

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم Continuing from the previous post of Toledo Trip Part 4.. It was finally the time to visit Cristo de la Luz Mosque in Toledo. We walked our way up from Bisagra Gate to Puerta del Sol. Along the way to Puerta del Sol (picture above), I...

8

Cinta Pak Arab

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم Saspen je tajuk post kan? Hehe… Sebenarnya dah lama saya nak cerita pasal kisah cinta Pak Arab ni tapi baru kini rasa bersedia. Saya berkahwin dengan pak Arab dari Maghribi tetapi secara jujurnya saya taklah anggap suami saya ini ‘Arab’ sangat kerana kedua ibu-bapanya adalah dari...

1

Iman Restoration Therapy – Terapi Pemulihan Iman

Alhamdulillah, hari ini hari ke-10 Ramadhan 1437H. Sudah sepertiga Ramadhan. Tinggal lagi dua pertiga Ramadhan untuk kita berusaha mencari pengampunan Allah sebanyak mungkin. Bi iznillah. Saya telah mengaplikasikan idea-idea oleh laman Productive Muslim sebagai platform untuk melalui Ramadhan kali ini dengan strategi yang lebih baik dari tahun lepas. Alhamdulillah, satu laman...